Brandbilen som försvann

Brandbilen som försvannTITEL: Brandbilen som försvann
Regi: Hajo Gies
I rollerna: Gösta Ekman
Rolf Lassgård
Kjell Bergqvist
Niklas Hjulström
Genre: Action/Thriller
Biopremiär: 1993-00-00

Enastående prestationer i snyggt fotograferad polisfilm

”Brandbilen som försvann” är den första filmatiseringen av 6 i serien från det tidiga 90-talet med Gösta Ekman, Rolf Lassgård, Kjell Bergqvist och Niklas Hjulström i de största rollerna. Det är en filmatisering av Sjöwall och Wahlöös bok med samma namn som sedan 70-talet lästs av det svenska folket.

I denna film ska främst fotografiet hyllas (detta måste betonas; fotot i filmen är av mycket hög klass och gör bara det filmen sevärd och intressant), men de enastående skådespelarprestationerna ska heller inte glömmas bort. Regin är så gott som felfri och klipptekniken högklassig. En sevärd och bra långfilm som till skillnad från dagens Beck-film inte alls känns gjord för TV.

Tolkningen av karaktärerna skiljer sig relativt stor från både de nya filmatiseringarna (1999-2007) och ”Mannen på taket” (1976); här är Beck själv en ganska skygg karaktär, och Gunvald Larsson en bredaxlad, stark kille som ibland känns som huvudrollen själv, med tanke på hur mycket fokus som ligger på honom filmen igenom. Beck och Larsson jobbar heller inte tillsammans lika nära som man kanske kan kännas van vid efter att ha sett alla dessa säsonger med Peter Haber och Mikael Persbrandt på TV om och om igen.

Ett rutinuppdrag är vad som startar handlingen. Ett rutinuppdrag som slutar i totalt kaos då ett hyreshus som varit under bevakning plötsligt och oväntat exploderar framför näsan på flertalet poliser. Vid en första titt ser det hela ut som ett självmord utfört på ett väldigt spektakulärt sätt, men under den tekniska undersökningen gör Polisen oväntade upptäckter med oanade följder.

Beck och hans kumpaner är snart ett internationellt narkotikafall på spåren, med många liv på spel… En viss Olofsson visar sig vara den skyldige, men att hitta honom kräver internationell bevakning. I Köpenhamn får Beck reda på hur det känns att bli beskjuten, på sjukhuset trotsar Larsson alla regler och fortsätter med utredningen trots att han är sjukskriven och behöver vila, på stationen görs grovjobbet och hemma hos polismästaren planeras en stor fest. ”Brandbilen som försvann” är en fantastiskt spännande och fängslande film, värd att se.

Efter att under flertalet år funnits att köpa som orenoverad DVD-utgåva beslutade SF år 2005 att släppa samtliga Beck-filmer med Gösta Ekman i spetsen i nya, restaurerade utgåvor. Vi tackar för det. Idag kan vi alla avnjuta dessa sevärda, blivande klassiker som fullständigt äger Haber och hans suckande polisstation.

One Comment

Add a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *