Benjamin Buttons otroliga liv

Benjamin Buttons otroliga liv

Originell och oförutsägbar

Fel skådespeleri, regi, val av repliker eller smink hade kunnat förvandla manuset och storyn i sin helhet till något pinsamt och onaturligt. Glädjande nog faller allt precis på pricken: ”Benjamin Buttons otroliga liv” är ett mästerverk.

Brad Pitts karaktär Benjamin föds gammal och åldras mot det yngre; så kan man med enkla drag sammanfatta denna fullkomligt enastående långfilm. Cate Blanchett är fullkomligen fantastisk i sin roll som god vän och älskare. Filmen skulle närmast kunna kallas för en ny ”Forrest Gump” (jag är nog inte först med att nämna det – manusförfattaren är densamme) fast bättre.

Scenografi-, smink-, rekvisita- och kostymavdelningarna har lyckats mer än väl. Även David Finchers regi är klanderfri. Manuset berör – men om jag ska gnälla på någonting i den totalt oförutsägbara filmen ”Benjamin Button” får det ändå bli just den här biten. För även om historian är både originell och fascinerande har man plockat med några skämt för mycket. Filmen hade blivit stilrenare i tungt format, utan mannen som träffas av blixten (sju gånger, ha – ha – ha…). Specialeffekterna är inte heller hundraprocentiga, bör tilläggas, men det gör absolut ingenting.

I övrigt får man allt man kan tyckas behöva (oavsett ålder): Spänning, kärlek och klump i halsen. Asien, Europa och Amerika. Krig, balett och motorcyklar.

Add a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *