Främmande fågel

Främmande fågel

Röse visar prov på skicklighet

Under hösten 2008 gick det nära på inflation i svenskproducerade thrillerserier, eller ”deckare” om man så vill, i våra huvudkanaler på TV. Mer eller mindre parallellt med varandra sändes ”Höök” i SVT samt ”Maria Wern – Främmande fågel” och ”Oskyldigt dömd” i TV4. Min personliga favorit är norrländska ”Höök”, men inte långt där bakom skuggar ”Maria Wern”. Nu är den här framgångsrika miniserien i fyra delar aktuell på DVD.

Eva Röse spelar kriminalinspektören Maria Wern som återvänder till sitt jobb som kriminalkommissarie på Gotland efter ett halvårs frånvaro. Första dagen på jobbet blixtinkallas Maria till en av Gotlands sandstränder där en man hittats brutalt mördad. Samtidigt får sjukhuset i Visby in ett misstänkt fall av fågelinfluensan. Har dessa två händelser något samband?

Röse fyllde 35 år i oktober och hon är definitivt en av Sveriges främsta skådespelerskor, åtminstone enligt undertecknad. Hon är enormt mångsidig och passar lika bra i thrillers som actions eller komedier. Det visade hon prov på också under den gångna hösten då hon verkligen varit stekhet – först i ”Maria Wern – Främmande fågel”, och sedan som rallyförare i Lena Koppel’s biofilm ”Rallybrudar”.

I rollistan återfinns förutom Röse även andra populära och väletablerade skådespelare, bland andra Allan Svensson (”Svensson, Svensson”), Fares Fares (”Kopps”), Peter Perski (”Kommissionen”) och Marie Richardson (Wallander-filmerna). För regin står Erik Leijonborg, mannen bakom en annan av TV4:s storsatsningar, jättefloppen ”Labyrint”. Men han har även regisserat succéer som ”Tusenbröder” samt två av Håkan Nessers ”Van Veeteren”-böcker.

”Maria Wern – Främmande fågel” bygger på en roman med samma titel av författarinnan Anna Jansson. Precis som den fiktiva huvudpersonen som hon skriver om, så är den snart 50-åriga Jansson från gotländska Visby. Hennes deckare med Maria Wern som kriminalinspektör har översatts till ett stort antal språk och förutom att arbeta som författare så är hon även utbildad sjuksköterska sen 25 år tillbaka. Av den anledningen har hon även skrivit böcker i vårdetik och ett antal barnböcker för Bonnier utbildning.

Anna Jansson har skrivit flera böcker om sin karaktär och det kan förhoppningsvis bli en fortsättningen av serien i framtiden. Folk verkar i allmänhet ha blivit trötta på gamla gubbar till poliser – som Martin Beck, Kurt Wallander och van Veeteren – och finner det uppfriskande med en kvinnlig motsvarighet. Ett bra bevis för det är att nästan en och en halv miljon tittare såg premiäravsnittet i september.

Add a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *