Changeling

Changeling

Mångbottnad Oscarskandidat

Vid 2005 års Oscarsgala kammade filmen Million dollar baby hem fyra Oscarsstatyetter och filmen Chageling lär knappast få en sämre placering nästa gång det är dags. Clint Eastwood har återigen lyckats skapa en psykologiskt stark och mångbottnad berättelse som växer för för varje minut och där dramaturgin håller både vad gäller helheten och detaljerna.

Denna gång handlar det om Christine Collins, vars nioåriga son Walter en dag försvinner på väg hem från skolan. Polisen inkallas och några månader senare dyker det upp en pojke i samma ålder som hävdar att Christine är hans mamma. Pojken liknar Walter något men vissa detaljer är ändå uppenbart felaktiga. På order av polisen flyttar den påstådda sonen in i hennes hem. Något som sakta bryter ned och leder till en psykisk kollaps hos Christine som ensam kämpar för en sanning hon är säker på, men på alla plan motarbetas för. Ytterligare en tid senare dyker ännu en pojke upp som påstår sig veta vad som verkligen hänt Christines son. En barbarisk historia nystas upp som polisen visar sig vara delaktig i.

Berättelsen som bygger på en verklig historia som kom att förändra hela Los Angeles polisväsende i grunden utspelar sig på 1930-talet . Manuset håller sig hela tiden exakt på gränsen mellan att säga lite för mycket och skapa maximal spänning.

Vändningarna i filmen är många, alla trådar som läggs ut fyller ett syfte, är på väg någonstans och mynnar ut i någonting. I de mer finstilta scenerna, som när Christine (spelad av Angelina Jolie), kastats in på psykhem av polisen som gjort henne galen, är dialogen utomordentligt fin. Den visar att det även i de svåraste stunderna kan finnas en slags nåd och känsla av gemenskap. Och att omständigheterna kring en människas liv kan få oss att bli något vi inte trodde vi var. En fantastisk film: hård och brutal som livet, men ibland också fyllt av hopp och mening, med förmåga att omkullkasta oss i grunden. En berättelse som det alltid kommer att finnas en liten del av kvar i oss vad som än händer i livet.

Add a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *