Sjunde himlen

Sjunde himlen

Jag erkänner, det känns ovant

Erotisk kärlek mellan åldringar får sällan särskilt stort spelrum i media. På filmduken stannar det ofta vid blickar eller oskyldiga kramar. Nakna, utelämnande scener förekommer i princip inte. Andreas Dresens film ”Sjunde himlen” går emot denna outtalade genans och visar just allt. Slappa överviktiga kroppar som fyllda av lust och åtrå hungrar efter närhet och sex. Som en sista gång vill vägra döden och ge sig hän.

Inge är sen 30 år tillbaka gift med Werner. De lever i en stillsam men tillsynes inifrån död relation. Vanan, tryggheten och alla gemensamma minnen håller dem kvar vid varandra. När Inge en dag stöter på Karl blir allt detta väldigt påtagligt. En stark passion som är lika häftig som vilken ungdomsförälskelse som helst väcks till liv. Karl är ungefär allt som Werner inte är och lite till: glad, öm, nyfiken på tillvaron, fantasifull och fylld av livslust. Inge tvekar inte. Känslan får styra.

Filmen innehåller många närbilder och riktigt närgångna scener. Jag erkänner, det känns ovant, till en början. Oestetiska kroppar som fumlar i mörkret. Åldrade fingrar som smeker varandra. Det fina, den andliga dimensionen blir lite skymd av det råa, sexuella. Filmen känns något endimensionell, när Inge inte älskar med Karl har hon förbannat dåligt samvete, söker stöd hos sin dotter eller sjunger i kör. Få frågor lämnas kvar till publiken, en slags självtillräcklighet genomsyrar filmen. Berättelsen är också bitvis övertydlig och förutsägbar även om de psykologiska dimensionerna fångats väl. Kontrasten mellan den otämjda naturkraften som uppstår hos det älskande paret ställs mot det trygga, förutsägbara hela tiden. Det blir starkt.

När regissören Andreas Dresen satte i gång med projektet trodde han inte att han skulle hitta skådespelare som skulle ställa upp på de intima scenerna. Men det visade sig att han själv hade större hämningar än skådisarna. Inget mesande är resultatet, allt kastas rakt i ansiktet på publiken med en närmast dokumentär känsla i denna något ojämna berättelse.

Add a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *